Dekkpartner

Hvilket lufttrykk bør du ha i dekkene dine?

 

Valg av riktig dekktrykk er avgjørende for både bilens ytelse og din sikkerhet på veien. Dekktrykket varierer avhengig av en rekke faktorer som bilmodell, dekkstørrelse, last og kjøreadferd. Tung last og høye hastigheter krever for eksempel vanligvis høyere lufttrykk. Det er imidlertid viktig å følge produsentens anbefalinger. Disse anbefalingene finner du vanligvis i bilens instruksjonsbok, på innsiden av tanklokket eller på innsiden av bilens dørstolpe.

Når du skal sjekke lufttrykket?

Lufttrykket i dekkene bør kontrolleres regelmessig, minst én gang i måneden og alltid før lengre kjøreturer. Dekktrykket påvirkes av temperaturendringer, så det er best å gjøre dette når dekkene er kalde, da kjøring kan varme opp dekkene og øke trykket. Regelmessig kontroll av dekktrykket bidrar til å sikre optimal ytelse og forlenger dekkenes levetid.

Hvordan kontrollerer du lufttrykket i dekkene?

Det er enkelt å sjekke lufttrykket i dekkene, og det tar bare noen minutter. Du kan gjøre dette med en dekktrykkmåler, som du får kjøpt på de fleste bensinstasjoner og bilrekvisitaforretninger.Det er viktig å merke seg at dekkene skal være kalde når du sjekker dem, så unngå å gjøre dette rett etter en biltur.
  1. Forberedelse: Sørg for at dekkene er kalde. Dekktrykket bør kontrolleres når bilen har stått parkert i minst tre timer eller ikke har kjørt mer enn 2-3 km.

  2. Finn riktig verktøy: Du trenger en dekktrykkmåler.Disse finnes i ulike varianter, både digitale og manuelle, og kan kjøpes i bilrekvisitaforretninger eller på bensinstasjoner.

  3. Sjekk anbefalt lufttrykk: Sjekk hvilket lufttrykk bilprodusenten anbefaler for dekkene dine.Denne informasjonen finner du vanligvis i bilens instruksjonsbok, på innsiden av tanklokket eller på innsiden av bilens dørstolpe.

  4. Måle dekktrykket: Fjern ventildekselet fra dekket og fest manometermunnstykket på ventilen. Les deretter av trykket på manometeret.

  5. Sammenlign den målte verdien med anbefalingen: Sammenlign den målte verdien med bilens anbefalte dekktrykk.

  6. Juster lufttrykket ved behov: Hvis lufttrykket er for lavt, fyller du på luft til det når den anbefalte verdien. Hvis dekket har for høyt lufttrykk, slipper du ut luft til det når den anbefalte verdien.

  7. Kontroller alle dekkene: Gjenta denne prosessen for alle fire dekkene, inkludert reservehjulet. .

 Skift ut ventildekslene: Når du har kontrollert og justert lufttrykket i dekkene, må du skifte ut ventildekslene for å beskytte ventilen mot smuss og fuktighet. Regelmessig kontroll: Husk å sjekke lufttrykket i dekkene regelmessig - minst én gang i måneden og før lange bilturer.

Hvorfor er lufttrykket i dekkene viktig?

Lufttrykket i dekkene spiller en viktig rolle for bilens ytelse og din sikkerhet. For lavt lufttrykk kan føre til økt rullemotstand, høyere drivstofforbruk og ujevn dekkslitasje. På den annen side kan for høyt lufttrykk gjøre kjøringen mindre komfortabel og redusere dekkgrepet, spesielt på våte veier. Dette kan være farlig, spesielt i høye hastigheter.
 

Når bremsing blir en ledning

Visste du at for lavt lufttrykk øker drivstofforbruket? Eller at det reduserer dekktiden betydelig? Husk også å fylle dekkene med et høyere lufttrykk for "ferielasten"! Når bilen er ferielast, er det nødvendig med ca 10-15% mer luft i dekkene enn normalt. Dette er for å unngå å få en ledning når det faktisk skal være en retardasjon! En skarp kurve eller en rask unnvikende manøver er alt som trengs for at ulykken skal være et faktum.

Hva påvirker dekktrykket?

Flere faktorer kan påvirke dekktrykket. For det første kan værforholdene ha stor innvirkning. Kaldt vær kan senke lufttrykket, mens varme kan øke det. I tillegg kan kjøreatferden din, bilens last og dekkenes tilstand også påvirke lufttrykket. Det er derfor viktig å følge med på lufttrykket i dekkene og justere det ved behov.

Dekkpartner - eksperten på dekk og lufttrykk

Dekkpartner, en av Nordens største aktører i dekkbransjen, er din ekspert på alle spørsmål og tjenester knyttet til dekk. Vi har en sterk lidenskap for dekk, felger og kjøretøy, og vi har over 100 verksteder over hele Norge som er klare til å hjelpe deg med alt fra dekkskift til lufttrykksjustering. Dekkekspertene våre står klare til å gi deg profesjonell rådgivning og service av høy kvalitet. Enten du trenger hjelp til å sjekke lufttrykket, råd om hvilke dekk som passer til din bil eller hjelp til å skifte dekk, kan du stole på Dekkpartner. Sammen sørger vi for at dekkene dine alltid er i topp stand, slik at du kan kjøre trygt, komfortabelt og økonomisk."